Het afdrukken van een prothese op drukknoppen

Als wij de patiënt na het plaatsen van het implantaat naar u terugverwijzen zijn de drukknoppen geplaatst en heeft de patiënt de onderdelen die nodig zijn om de prothese te vervaardigen van ons meegekregen. U kunt dus direct een afspraak voor behandeling maken met de patiënt. De onderdelen bestaan uit afdrukkappen, afstandsringen en Dalbo-Plus drukkers van Cendres Métaux.

Drukknop

De afdruk voor de onderprothese kan worden gemaakt met een gesloten kunsthars lepel.
De randopbouw kunt u volgens uw gebruikelijke procedure uitvoeren.
Voor de afdruk een stug materiaal gebruiken, bijvoorbeeld Impregum Penta Soft of een vergelijkbaar materiaal. Om luchtbellen te voorkomen de Dalbo bollen in de mond omspuiten.
Alhoewel het Camlog systeem afdrukkappen bijlevert om de Dalbo bollen af te drukken (rechte rode kapjes) heeft het onze voorkeur dit direct (zonder kapjes) te doen.

Camlog systeem

Met behulp van de gesloten kunststof individuele lepel kunt u een afdruk nemen zoals u gewend bent. Dalbo bollen liefst met afdrukmassa omspuiten. Na het nemen van de afdruk moeten de koperkleurige gipsanalogen zonder speling strak in de afdruk worden geplaatst. Om directe controle te hebben op de kwaliteit van de afdruk adviseren wij u om dit zelf te doen. Let ook goed op dat de afdrukken met afdrukstiften vrij van druk en belasting worden verpakt.

Camlog systeem

Na het vervaardigen van de prothese kunnen de Dalbo Plus drukkers door middel van een kruiskop-vormig instrument strakker of losser worden gesteld. De initiële retentie is circa 200 gram. De maximale circa 1200 gram.

Camlog systeem

Let op dat de matrix niet uit het huis wordt gedraaid. Deze kan dan loskomen waardoor de hoogte niet meer klopt.

Camlog systeem
Activeer schroevendraaier voor Dalbo-plus drukkers bestelnummer: J5315.0005

Afdrukken van een overkappingsprothese op een steg

Als wij de patiënt na het plaatsen van het implantaat naar u terug verwijzen zijn de abutments geplaatst en heeft de patiënt de onderdelen die nodig zijn om de prothese en steg te vervaardigen van ons meegekregen. U kunt dus direct een afspraak voor behandeling maken met de patiënt. De onderdelen bestaan uit afdrukstiften en gipsanalogen.

Camlog systeem

Op de abutments zitten kleine afdekkapjes geschroefd die u met de schroevendraaier kunt verwijderen. De geribbelde afdrukstiften kunnen hierop handvast worden geschroefd.

Camlog systeem

De afdruk voor de onderprothese kan worden gemaakt met een gesloten kunsthars lepel.
De randopbouw kunt u volgens uw gebruikelijke procedure uitvoeren.
Voor de afdruk een stug materiaal gebruiken, bijvoorbeeld Impregum Penta Soft of een vergelijkbaar materiaal. Om luchtbellen te voorkomen de afdrukstiften in de mond omspuiten.

Camlog systeem

Als de afdruk is uitgehard, kan deze worden verwijderd uit de mond, waarna de afdrukstiften weer worden losgeschroefd.

Camlog systeem

Op de afdrukstiften worden vervolgens handvast de gipsanalogen geschroefd waarna deze in de afdruk kunnen worden teruggeplaatst. Tevens worden de beschermkapjes weer terug op de implantaten geschroefd ( handvast of tot 10Ncm). Om directe controle te hebben op de kwaliteit van de afdruk adviseren wij u om dit zelf te doen. De afdruk is vervolgens gereed om te worden uitgegoten. Let ook goed op dat de afdrukken met afdrukstiften vrij van druk en belasting worden verpakt.

Camlog systeem
Bij plaatsen van de steg, onafhankelijk van het materiaal, de schroeven met 15 Ncm vast draaien.

Afdrukken van een kroon of brug

Na controle van de osseo-integratie krijgt de patiënt van ons de bijbehorende afdrukstift(en ) en gipsanalogen mee. U kunt dus direct een afspraak voor behandeling maken met de patiënt.
Het systeem kent vijf diameters die alle kleurgecodeerd zijn. Deze kleuren komen in alle componenten telkens terug. Let bij het afdrukken van meerdere elementen op de kleur van de schroefdraad van de healingcollars. Deze correspondeert dus met de kleur van de te gebruiken afdrukstift. Aan de patiënt wordt een afdrukstift, gipsanaloog en geribbelde afdrukkap meegeleverd. De gladde kap is om op de afdrukstift in vrij eindigende situaties met registratie materiaal de beet te bepalen.

Camlog systeem

Met de schroevendraaier kunt u de healingcollar losdraaien. De kleur van de schroefdraad van de healingcollar komt overeen met de kleur van de afdrukstift. Vervolgens kan de afdrukstift op het implantaat worden geplaatst.

Camlog systeem

Zorg ervoor dat de drie nokjes goed in de uitsparingen vallen. De interne schroef kan dan handvast worden aangedraaid. Indien u in verband met de mucosa onvoldoende overzicht heeft of de afdrukstift goed aansluit op het implantaat, is het verstandig om een röntgenfoto te nemen ter controle. Er mag op de foto geen ruimte tussen afdrukstift en implantaat te zien zijn.

Camlog systeem

Op de afdrukstift wordt vervolgens het geribbelde kapje geklikt. Dit kapje kan op 3 posities worden aangebracht. Wij prefereren voor de afdruk Impregum of een materiaal dat ongeveer net zo stug is. De tandboog en de afdrukstift kunnen vervolgens met een gewone conventionele ongeperforeerde confectielepel worden afgedrukt. Een individuele lepel maken is niet nodig. Na uitharding wordt de afdruklepel verwijderd. Het geribbelde kapje blijft in de afdrukmassa zitten.

Camlog systeem

De afdrukstift wordt los geschroefd uit de mond en de gipsanaloog wordt er daarna met de hand opgeschroefd. Het geheel kan dan weer in de afdrukmassa worden terug geplaatst. Vervolgens wordt de healingcollar weer terug geplaatst op het implantaat met 10 Ncm. Let op: rond de stift mogen geen luchtbellen of speling optreden. Om directe controle te hebben op de kwaliteit van de afdruk adviseren wij u om dit zelf te doen. Let ook goed op dat de afdrukken met afdrukstiften vrij van druk en belasting worden verpakt.

Camlog systeem
Bij plaatsen de schroef van de abutments met 20 Ncm vastzetten en een beetje was aanbrengen op de schroef.

Benodigd instrumentarium

Camlog systeem

Schroevendraaier kort bestelnummer: J5315.0501
Schroevendraaier lang bestelnummer: J5315.0502
Momentsleutel bestelnummer: J5320.1030

Als u zelf de suprastructuren wilt vervaardigen bij patiënten die door ons zijn geïmplanteerd heeft u slechts twee schroevendraaiers en een momentsleutel nodig. 
De overige tools zijn voor opbouwen onder stegconstructies en drukknoppen deze worden reeds door ons in de juiste hoogte aangebracht.